About MUFAD

Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve Araştırma Derneği (MUFAD), Türkiye üniversitelerinde görev yapan muhasebe ve finansman öğretim üyelerinin derneği olarak 1998 yılının sonlarında kurulmuştur. 1999 yılından 2011 yılına kadar kurucu başkan rahmetli Prof. Dr. Oktay Güvemli önderliğinde faaliyetlerini sürdüren ve fiziki olarak “Journal of Accounting and Finance”ni yayımlayan Dernek yönetim kurulu başkanlığı 2011 yılından bu yana Prof. Dr. Ümit Gücenme Gençoğlu tarafından yürütülmüştür. Dernek yönetim kurulu ve dergi yayın kurulunun değişimini takiben 2011 Nisan sayısından itibaren elektronik dergi olarak yayımlanmaya başlamıştır. Üç ayda bir yayınlanan Muhasebe ve Finansman Dergisi, TUBİTAK-ULAKBİM (Sosyal Bilimler Veri Tabanı), EBSCOhost (Business Source Complete), ASOS Index, Index Copernicus ve Şubat 2016’dan bu yana ProQuest veri tabanları tarafından taranmaktadır. Dergimizin uluslararası indekslerin gerektirdiği koşullara uygun format içinde yayın yapması prensibi izlenmektedir.

MUFAD aims to be the voice of all academics spread all over the country, to bring them together, to share their work with each other and to strengthen relations with the organizations it organizes. For MUFAD, it is the most important issue to embrace all academics without discrimination, and to announce the developments in the world to the development of accounting and finance science, to faculty members and assistants in a complete and timely manner.

MUFAD, kuruluşunu takiben üniversiteler ve meslek odaları ile çeşitli bilimsel etkinliklerde bulunmaktadır. Uluslararası deneyimi olan kadrolara sahip olan MUFAD, birçok uluslararası aktivitede Türkiye’yi temsil etmiştir. Ayrıca, Edirne’de 2007 yılında Balkan ülkeleri muhasebe ve denetim konferansının organizasyonunu Trakya Üniversitesi ile birlikte üstlenmiştir. 2008 yılında Marmara Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin katkıları ile 12. Dünya Muhasebe Tarihçileri Kongresi düzenlenmiştir. 2010 yılında MUFAD ve Trakya Üniversitesi işbirliği ile İstanbul’da “2. Balkanlar ve Ortadoğu Ülkeleri Denetim ve Muhasebe Tarihi Konferansı” gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2012 yılından itibaren MUFAD tarafından gerçekleştirilen;

Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumları ve Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayları hakkında ayrıntılı bilgi Web sayfamızda “ETKİNLİKLERİMİZ” başlığı altında yer almaktadır.

INTERNATIONAL ACCOUNTING AND FINANCE SYMPOSIUMS

1.Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu “The 1st International Symposium on Accounting and Finance”   (ISAF 2012 );

MUFAD ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile Gaziantep’te düzenlenmiştir. 31 Mayıs-2 Haziran 2012 tarihleri arasında Gaziantep ilinde Şehitkamil Kongre merkezinde gerçekleştirilen ve resmi dili Türkçe ve İngilizce olan Sempozyumun ana oturumlarında simultane tercüme olanağı sunulmuştur. Muhasebe ve finans alanında gelecek on yıllık dönemin getirecekleri ve bunlara yönelik eylem planlarının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen Sempozyumda, sadece yol gösterici nitelikteki ana başlıklar altında gruplandırılan muhasebe ve finans alanındaki teorik ve ampirik çalışmalara yer verilerek yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden, kamu kurumlarından ve meslek odalarından geniş katılım sağlanmıştır. Sempozyuma gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gösterilen ilgi sonucunda 150 civarında bildiri gelmiş,  Sempozyumun gerçekleştiği iki tam gün boyunca, 5 ayrı salonda ve 26 oturumda 105 bildiri sunulmuştur. Ayrıca ana salonda birinci gün gerçekleştirilen açılış oturumu ile ikinci gün gerçekleştirilen panelde Türkiye gündemindeki konular tartışılmıştır. Sempozyum dili Türkçe ve İngilizce olarak belirlendiğinden 4 oturumda sunulan 16 bildirinin sunumu İngilizce, diğerleri ise Türkçe olarak yapılmıştır. Sempozyumda sunulan bildiriler, 983 sayfa olarak basımı gerçekleştirilen sempozyum bildiri kitabında yer almış ve bu bildiri kitabı bildiri sahiplerine ücretsiz olarak gönderilmiştir.

 

II. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu (2nd International Symposium on Accounting and Finance–ISAF 2014)

MUFAD ve Uludağ  Üniversitesi işbirliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi desteği ile 2014 yılında düzenlenmiş, Sempozyumda yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden, kamu kurumlarından ve meslek odalarından geniş katılımla muhasebe ve finans alanındaki güncel konular tartışılmıştır. “Denetim ve Finansal Raporlamada Yeni Etkileşimler” olarak belirlenmiş olan Sempozyumun ana teması çerçevesinde çeşitli konu başlıkları altında muhasebe ve finans alanındaki teorik ve ampirik çalışmalara yer verilmiştir Resmi dili Türkçe ve İngilizce olan ana oturumlarda simultane tercüme olanağı sunulan Sempozyumda sunuma kabul edilen bildiriler, tam metin olarak, sempozyum kitabında elektronik olarak yayımlanmış ve katılımcılara dağıtımı sağlanmıştır.  İki gün boyunca ana salon ve paralel oturumlarda sunulan 69 bildiri 44 farklı üniversitedeki akademisyenler, Maliye Bakanlığı ile özel sektör kurumlarındaki yazarlar tarafından hazırlanmıştır.

 

III. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu (3rd International Symposium on Accounting and Finance –ISAF 2014 Tokyo)

MUFAD ve Tokyo Keizei Üniversitesi  isbirliği ile 10-12 Eylül 2014 tarihleri arasında Tokyo’da düzenlenmiştir. Açılış konuşmaları ile başlayan Sempozyumun ilk gününde gerçekleştirilen panelde,  (The Japanese Institute of Certified Public Accountants (JICPA)  adına yönetim kurulu üyesi Shinji SOMEHA, Türkiye’den Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) adına Ömer Sayılganoğlu  ve Türkiye Muhasebe Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) adına Muharrem Karataş  panel konuşmalarını yapmışlardır. İkinci gün Tokyo Keizei Üniversitesi’nde üç ayrı salondaki paralel oturumlarda 15 bildiri,  üçüncü gün ise 9 bildiri sunulmuştur. Panel konuşmaları ve bildirilerin tam metinlerinin yer aldığı Sempozyum bildiri kitabı elektronik olarak hazırlanarak bildiri sahiplerine ulaştırılmıştır.

 

IV. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu (4 th International Symposium on Accounting and Finance –ISAF 2017)

MUFAD, Uludağ Üniversitesi ve St Cyril and Methodius Üniversitesi Üsküp Ekonomi Enstitüsü işbirliği ile 3-5 Temmuz 2017 tarihleri arasında Ohrid/Makedonya’da gerçekleştirilmiştir. Sempozyum,  Prof. Ümit Gücenme Gençoğlu, Prof. Tatjana Petkovska Mırcevska,   St Cyril and Methodius Üniversitesi Rektörü Prof. Nikola JANKULOVSKI ve Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Dr. Genç Osman YARAŞLI’nın yer aldığı açılış konuşmaları ile başlamış, devam eden Sempozyumun açılış oturumunda üç Keynote Speaker bildirilerini sunmuştur.  5 katılımcı ile gerçekleşen Sempozyum için Makedonya,  Sırbistan, Libya  ve Türkiye’den 26 farklı üniversiteden gönderilen bildiriler hakem sürecinden geçirilerek 48 bildiri sözlü sunum için kabul edilmiştir. Sempozyumda kabul edilen ve sunulan bildiriler 350 sayfalık bildiri kitabında yayımlanmış, tam metin gönderilen bildiriler Muhasebe ve Finans Dergisi özel sayısında yayımlanmıştır. 03 Temmuz Pazartesi ve 04 Temmuz Salı  günlerinde toplam 95 katılımcı ile, paralel üç salonda sunumların yapıldığı Sempozyum programının kapanış  seramonisinde, St Cyril and Methodius Üniversitesi ile Uludağ Üniversitesi arasında kurulan yakın ilişkilerin ileriye de taşınması dilekleriyle, iki üniversite öğrencilerinin Erasmus kapsamında  değişimini sağlamak  amacıyla bir anlaşma imzalanması kararı açıklanmıştır. Sempozyumun ardından 5 Temmuz Çarşamba günü başlayan ve 9 Temmuz Pazar gününe kadar devam eden 4 günlük Sempozyum kültür gezimizde Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan olmak üzere 5 farklı ülke ziyaret edilmiş, geziye katılan 32 kişilik grubumuzda unutulmaz anılar kalmıştır.

 

V. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu (Fifth International Symposium on Accounting and Finance – ISAF 2019)

 

MUFAD, Bursa Uludağ Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, ve Ss Cyril and Methodius University in Skopje, Institute of Economics-Skopje 1-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Bursa/TÜRKİYE’de düzenlenmiştir.

Muhasebe ve finans alanında yaşanan önemli değişimlerin paylaşımını amaçladığımız Sempozyumda Makedonya’dan, Japonya’dan ve Kamu Gözetimi Kurumundan üç ana tema konuşmacısı tarafından sunulacak açılış bildirilerini takiben,  Azerbaycan, Makedonya,  Mısır,  Afganistan, Somali olmak üzere 6 yurt dışı üniversiteden  konuşmacının bildirileri ve    Ülkemizdeki 37 Devlet Üniversitesi ve 11 Özel Üniversite olmak üzere 48 farklı üniversiteden  katılım sağlayan konuşmacıların bildirileri olmak üzere  toplam 92 bildiri sunum için kabul edilmiştir.

 

Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayları

Derneğimiz, üstlendiği sorumluluğun bilinci ile ve genç meslektaşlarımızın talebi üzerine 2015 yılı Nisan ayında Yalova Üniversitesi işbirliği ile  “Muhasebe ve Denetim Standartları” çalıştaylarını başlatmıştır. Çalıştay programlarının amacı,  akademik çalışmaların paylaşılması, uygulamalar ile teorinin bir araya getirilmesidir. Bu amaca yönelik olarak vaka analizi ve problem çözümüne yönelik olarak uzman hocaların iki gün içinde yaptıkları sunumlar ile gerçekleştirilen çalıştaylarda, muhasebe standartları ve denetim standartlarına ilişkin konular ele alınmaktadır.

  • II. Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayı,  2015 Eylül ayında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilmiştir.
  • III. Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayı, Mayıs 2016’da Dumlupınar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu işbirliği ile Kütahya’da gerçekleştirilmiştir.
  • IV. Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayı,  MUFAD ve Bülent Ecevit Üniversitesi  işbirliği ile 21-23 eylül 2017 tarihleri arasında Zonguldak’ta  gerçekleştirilmiştir.
  • V. Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi işbirliği ile 20-23 Haziran 2018 tarihleri arasında Çanakkale Dardanos tesislerinde gerçekleştirilmiştir.
  • VI. Muhasebe Ve Denetim Standartları Çalıştayı,  19-22 Haziran 2019 tarihleri arasında Antalya’da MUFAD ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.